Двойките в Китай, които са взели решение да се разведат, трябва първо

...
Двойките в Китай, които са взели решение да се разведат, трябва първо
Коментари Харесай

70% по-малко разводи в Китай заради принудително отлагане

Двойките в Китай, които са взели решение да се разведат, би трябвало първо да минат през задължителен едномесечен интервал на " усмиряване на пристрастеностите "  според новия Граждански кодекс, влязъл в действие от началото на 2021 година Надеждата на държавното управление е, че чакането може да накара някоя от страните да се откаже и по този начин да се резервира брака. 

Разпоредбата изисква фамилиите, които подават молба за бракоразвод, да изчакат един месец, преди настояването им да бъде обработено. Опитът да бъде понижен процентът на разводите предизвика необятно опълчване още предходната година, когато бе препоръчан законът.

Въпреки това резултатът е налице: 72% по-малко разводи за първото четиримесечие.

Важно конкретизиране е, че интервалът на облекчаване на пристрастеностите не се ползва, в случай че един от съпрузите търси бракоразвод след домашно принуждение. Но все пак законът е спорен и необятно оспорван.

Броят на разводите в Китай непрестанно нараства от 2003 година, когато законите за брака бяха либерализирани и защото от ден на ден дами стават финансово самостоятелни.

Според статистиката, оповестена от Министерството на гражданските каузи на страната, през първите четири месеца на 2021 година са регистрирани 296 000 развода, спрямо 1,06 милиона през последното четиримесечие на предходната година, осведоми CNN.

Жени подават 70% от молбите за бракоразвод.

Комунистическата партия в Китай от дълго време се гордее с насърчаването на равенството сред половете, само че също по този начин изисква семействата да следват избрани цели. Акцентът върху ролята на дамите в образованието на децата и грижите за възрастните хора е безапелационен.

Традиционни фамилни полезности

Тенденцията за увеличение на молбите за развод предизвика терзание у някои политици и в резултат властите започнаха да предизвикват хората да имат повече деца. Държавата е изправена пред потенциална демографска бомба със закъснител.

Въпреки премахването на закона за едно дете, данните демонстрират внезапен спад в раждаемостта за четвърта поредна година. Много дами, изключително в градовете, споделят, че не бързат да се женят и да имат семейство.

" Бракът и възпроизводството са тясно свързани. Намаляването на % подписани бракове ще се отрази на раждаемостта, което от своя страна се отразява на икономическото и общественото развиване ", съобщи Ян Цунтао, чиновник в Министерството на гражданските въпроси, на конференция предходната година.

" Този въпрос трябва да бъде подложен на напред във времето ", сподели той и добави, че министерството ще " усъвършенства съответните обществени политики и ще усили напъните за агитация, с цел да насочи обществеността към определяне на позитивни полезности като любов, брак и семейство ".

Периодът на " усмиряване на пристрастеностите " е основна част от този политически подтик в посока по-висока раждаемост. Предвидени са и разнообразни тласъци за хората, които подписват брак, както и за дамите, които вземат решение да имат деца, вместо да работят.

 
Прецедент: Осъдиха мъж да заплати на брачната половинка си грижите по семейството
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР